


Werkwijze
Het eerste gesprek bestaat uit drie delen:
- Kennismaken
- Het opstellen van een analyse van wat er in je leven speelt en
- Het maken van een plan om je klachten te verminderen. Soms is het eerste gesprek al voldoende om dát overzicht of inzicht te krijgen waar je meteen mee verder kunt. Vaak zijn enkele vervolgsessies wenselijk om meer handvaten te krijgen.
Verschillende therapievormen kunnen aan de basis staan van de vervolggesprekken. Naast Cognitieve Gedragstherapie (CGT) bestaat mijn professionele achtergrond uit Eye Movement Desensitisation & Reprocessing (EMDR), Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Oplossingsgerichte Therapie (OT) en Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT).
Soms komt uit het eerste of een volgend gesprek naar voren dat de beste oplossing voor je probleem een doorverwijzing naar een specialist is. Psychologenpraktijk Psy+ heeft een goede samenwerking met verschillende psychotherapeuten, hypnotherapeuten en specialisten EMDR.
Acceptance and Commitment Therapy
Bij Acceptance and Commitment Therapy (ACT) ontdek je hoe je afstand kan nemen van je gedrags- en gedachtenpatronen. Vaak willen we van negatieve gedachten af en proberen we ze weg te drukken. Dit gevecht kost energie. Acceptance and Commitment Therapy leert je een andere benadering: een vriendelijkere manier om ermee om te gaan. Het haalt je uit die eindeloze gedachtestroom en brengt je terug naar het hier en nu. Met als gevolg dat je meer vrijheid ervaart om te gaan volgen wat er voor jou echt toe doet.
ACT kan worden gevolgd in de vorm van:
- Een groepstraining (meestal 8 sessies)
- Een groepstherapie
- Of als individuele therapie.
EMDR
EMDR, oftewel Eye Movement Desensitisation and Reprocessing, is een relatief nieuwe therapievorm die in eerste instantie specifiek werd toegepast bij het behandelen van PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis). Naast dat het de eerste keuze behandeling is bij traumagerelateerde klachten, wordt EMDR tegenwoordig ook breder ingezet bij ontregelende ervaringen. Psychologenpraktijk Psy+ biedt EMDR aan bij nare ervaringen/gebeurtenissen, angsten en fobieën.
Binnen de Basis Generalistische GGZ kunnen eenmalige nare ervaringen goed met EMDR worden behandeld. Wanneer er sprake is van meerdere trauma’s of van chronische traumatisering vanaf jonge leeftijd, dan is mogelijk een EMDR behandeling binnen de Specialistische GGZ meer geïndiceerd.
Als je het idee hebt dat EMDR behandeling iets voor jou is, geef dit dan graag aan op het contactformulier.
Kijk voor meer informatie over wat EMDR inhoudt op de site van de Vereniging EMDR Nederland.
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is voortgekomen uit gedragstherapie en cognitieve therapie. Bij gedragstherapie ligt de nadruk op het veranderen van gedragspatronen die psychische en emotionele problemen in stand houden. De nadruk ligt bij cognitieve therapie op het veranderen van je manier van denken en interpreteren. Een CGT behandeling is meestal kortdurend en klacht- of probleemgericht. Bijvoorbeeld om met kernovertuigingen of intrusies om te leren gaan, maar ook met stemmingsklachten en negatieve gedachten.
Op dit moment is CGT de meest toegepaste vorm van psychotherapie, en ook de vorm waar het meest onderzoek naar is gedaan. CGT kan worden toegepast bij allerlei soorten klachten die met denken en voelen te maken hebben.
Mindfulness
Mindfulness is het trainen van je aandacht. Het gaat hierbij om het leren focussen op dat wat er is. Op wat er in je lichaam is bijvoorbeeld. Wat voel je? Welke lichamelijk sensaties kun je gewaar worden? Welke emoties kun je bewust worden? Door het richten van je aandacht op jezelf vergroot je je bewustzijn van wat je voelt, van wat je nodig hebt en van wie je bent.
In een wereld waarin onze aandacht vaak gericht is op alles en iedereen buiten onszelf of op de toekomst of het verleden, is het heel nuttig om stil te leren staan bij jezelf in het moment. Dit ervaren kan je helpen om je leven meer af te stemmen op wat je voelt, wilt en nodig hebt, zodat er meer ruimte kan komen voor rust en tevredenheid. Het helpt je bovendien om in balans te blijven bij tegenslag, zodat je dan ook waar kunt blijven nemen, toe kunt laten en kunt leren ingrijpen waar je invloed hebt en verdragen wat je niet kunt veranderen. Psychologenpraktijk Psy+ past Mindfulness toe binnen alle therapievormen die aangeboden worden.
Schematherapie
In je kindertijd bouw je onder normale omstandigheden constructieve denkpatronen op die passen bij je gevoel en je gedrag. Wanneer je als kind geconfronteerd bent geweest met ingewikkelde situaties, dan kunnen deze interne denkpatronen op latere leeftijd een ongewenste uitwerking hebben en ‘schema’s’ worden.
Met schematherapie verander je het eigen gedrag
Met schematherapie is het mogelijk om oude ingesleten gedragspatronen te veranderen in gewenst gedrag. Het is een therapie die goed aanslaat bij mensen die veel moeite hebben met het gevoelsmatig verwerken van informatie; het gedrag dat dit teweegbrengt en oproept; en de wisselwerking tussen eigen gedrag, de omgeving en de reactie van anderen.
Tijdens schematherapie leer je om oude gedragsstructuren te onderkennen en te doorbreken. Het oude gedrag erkennen en het aanleren van nieuwe gedachten krijgt veel aandacht. Door het nieuwe gedrag ernaast te zetten, komt er een bewustwording op gang en ontstaan schema’s met nieuw gewenst gedrag.
Er zijn tal van schema’s en gedachten die niet helpend zijn en die te maken kunnen hebben met bijvoorbeeld: emotionele verwaarlozing, afhankelijkheid, minderwaardigheid, schaamte, zelfopoffering, loyaliteit, vergroot verantwoordelijkheidsgevoel, of overmatig aanpassen aan anderen.
Rollen die hier bijvoorbeeld op aansluiten zijn:
- Het verlaten kind;
- Het woedende kind;
- De bestraffende ouder;
- De kritische ouder.
Oplossingsgerichte Therapie
Bij deze therapievorm is het vertrekpunt dat de oplossing in jezelf ligt. De gesprekken helpen je zicht te krijgen op waar je naar toe wilt, wat je doel is. De bij deze therapie horende specifieke manier van vragen stellen, geeft je zicht op wat voor jou de beste manier is om stapsgewijs tot je doelen te komen.